رهبر انقلاب در دیدار با دست اندر کاران جشنواره فیلم «عمار» تاکید کردند که هنرمندان انقلابی فیلم های «آرگو» و «لینکن» را ببینند و تحلیل کنند اما این روزها باید به نماینده ها و سیاسیون توصیه کرد که حتما فیلم «لینکن» را ببینند و با چگونگی وکیل الدوله شدن نمایندگان آشنا شوند.
نظام سیاسی آمریکا تفاوت بسیاری با نظام جمهوری اسلامی ایران دارد و تفکیک قوا و نظارت قوا بر یکدیگر، حضور همه اشخاص و جریان ها در جمهوری اسلامی و عدم ورود هر شخص و جریانی در نظام سیاسی آمریکا، لابی گری و رفتارهای پشت پرده در نظام آمریکا دروغین بودن دموکراسی در غرب را عیان کرده است.
این برای همه اثبات شده که سیاست آمریکا در پشت پرده ها رقم می خورد اما شاید فیلمی که بتواند به وضوح این موضوع را به تصویر بکشد فیلم سینمایی لینکن باشد. فیلمی که در آن چهره ضعیف لینکن به عنوان یک قهرمان ملی معرفی می شود و نحوه ورود و عمل لینکن در مجلس سنای امریکا را در نوع خود بی نظیر نشان می دهد اما در مطلب ذیل اشاره ما تماما به همین نحوه ورود و تعامل لینکن و تیم آن در صحنه سنا و مدیریت کردن آن را با استفاده از لابیگری نشان می دهد.
آبراهام لینکلن نخستین رئیس جمهور، جمهوری خواه ایالات متحده بود که در جریان اختلافات عمیق دموکراتها در سال 1861 توانست با 40 درصد آراء به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده انتخاب شود. اما مشکلی که لینکلن در زمان تصدی پست ریاست جمهوری با آن گریبانگیر بود، اختلافات شدید داخلی بین ایالات شمالی و جنوبی آمریکا بود. در واقع ریشه مشکل از اینجا آغاز می شد که ایالات جنوبی آمریکا که صاحب زمین های حاصلخیز کشاورزی و مواد خام اولیه بودند، به شدت به نظام برده داری اعتقاد داشتند و سیاه پوستان را جزو املاک خود به حساب می آوردند! اوضاع معیشتی سیاهان در آن دوران به حدی فاجعه بار بود که اغلب دلیل مرگ و میر آنها گرسنگی عنوان می شد. این وضعیت حتی سبب شد تا سیاهان قیامی بر ضد سفید پوستان انجام دهند اما پیش از هرگونه اقدامی توسط سفید پوستان سرکوب شدند.
اما اوضاع در ایالت های شمالی آمریکا متفاوت بود. آنها به دلیل اینکه زمین حاصلخیزی نداشتند و شغل اکثر آنها مربوط به تجارت یا بانکداری مربوط می شد، از حقوق سیاه پوستان حمایت می کردند و حتی آنها را به صورت قاچاقی از ایالت های جنوبی به شمالی منتقل می کردند. دامنه این اختلافات به حدی افزایش پیدا کرد که بالاخره مردم 2 ایالت در سال 1861 رسماً دست به سلاح بردند و با یکدیگر وارد جنگی داخلی شدند. این جنگ که حدود 4 سال به طول انجامید، خسارت بسیار هنگفت جانی و مالی برجای گذاشت و البته با پیروزی ایالات شمالی بر جنوبی به پایان رسید. بعد از این پیروزی بود که برده های سابق که انسان های آزاد2 امروز بودند، سراغ اربابان سابق خود رفتند و حسابی از خجالت آنها در آمدند!. بعد از اتمام جنگ داخلی لینکلن تصمیم گرفت تا ایالات متحده را از نو بسازد. وی نظام بانکی وقت آمریکا را تغییر داد و آن را به شکل امروزی پایه گذاری کرد. او همچنین با تصویب قانون جنجالی لغو برده داری سبب شد تا سیاه پوستان آن دوران وی را به نشانه احترام پدر صدا کنند!
اتفاقات اصلی این فیلم پیرامون لغو قانون برده داری و لابی بازی های لینکن در مجلس سنا است. معاون لینکن با گماردن یک تیم تک تک نماینده ها را می خرد و با خود همراه می کند. یکی را در زمین گلف؛ یکی را با وعده پول، یکی را با تهدید و یکی را با وعده مقام و مثل این یکی ها آنقدر هست که رأی در مجلس به نفع وی بازگردد و کار به جایی می رسد که حتی رئیس مجلس سنا نیز در آخرین لحظه به نفع لینکن رأی می دهد.
اتفاقات این روزهای مجلس برای کسانی که فیلم لینکن را دیده اند بسیار جالب است. لابی گری هایی که در رستوران ها و جلسات خصوصی بیرون مجلس صورت گرفت و وکیل الملت بودن به وکیل الدوله بودن تبدیل شد و حتی افرادی در جایگاه هیئت رئیسه ای مجلس نیز با ادله غیر منطقی به دفاع از وزرای پیشنهادی پرحاشیه روحانی پرداختند.
مهرداد بذرپاش در خصوص این لابیگریها در رأی اعتماد وزرا می گوید: عرصه رایزنی در این دوره از حد عرف فراتر رفته و جلسات مختلفی بیرون از مجلس شکل گرفته که به هیچ عنوان زیبنده مجلسی اصولگرا و آرمانی نیست. نمایندگان عزیز باید مراقبت کنند که تحت تاثیر برخی رفتارها قرار نگیرند که انشاءالله همین گونه است.
حمید رسایی در روز رأی به کلیات دولت و برنامه آن گفت: مجلس را در بزنگاهها قضاوت میکنند. الان بزنگاه است. از معدودی همکاران گلایه می کنم که برخی جلسات را در رستوران ها و مجامع عمومی گرفتند بخصوص روسای یکی از کمیسیون های نظارتی. در اعتراض به اینکاربنده از کمیسیون اصل 90 استعفا می دهم و به کمیسیون دیگری می روم. من این موضوع را به ایشان گفتم که پشت تریبون خواهم گفت.
و این لابی گری ها به جایی رسید که محمدرضا باهنر نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی که در غیاب علی لاریجانی ریاست ساعات پایانی جلسه علنی عصر امروز مجلس را بر عهده داشت، پیش از اعلام پایان نشست نمایندگان مجلس اظهار داشت: ظرف یک هفته گذشته شما همکاران نماینده با وزرای پیشنهادی جلسات و نشستهایی داشتید و رفتوآمدها زیاد بود. لذا اکنون از شما خواهش میکنم از آنجا که ما از امروز رفتوآمدها را به مجلس محدود کردیم تا نظم و انضباط بیشتری ایجاد شود، نمایندگان هم در خارج از مجلس جلساتی با وزرای پیشنهادی نداشته باشند.
نایب رئیس مجلس تاکید کرد: از نمایندگان میخواهیم که جلساتی در منزل، هتل، باشگاه و یا هر جای خارج از فضای مجلس نداشته باشند و چه دعوتکننده این جلسات نمایندگان باشند و چه وزرای پیشنهادی، اما نباید این جلسات برگزار شود.