Quantcast
Channel: مسیر
Viewing all articles
Browse latest Browse all 168

دولت مصلحت نشینی و عقب گرد؟!

$
0
0
روز گذشته بعد از گمانه‌زنی‌های فراوان در مورد کابینه دولت یازدهم؛ روحانی در مراسم تحلیف خود لیست پیشنهادی کابینه‌اش را تقدیم ریاست مجلس کرد؛ لیستی که دو شاخصه قریب به اتفاق اعضای آن وجود داشت؛ افراد این لیست یا عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نهادهای وابسته به آن بودند و یا در دولت های سازندگی و اصلاحات مسئولیتی داشته‌اند.


صادق زیباکلام در تحلیل حماسه دوم خرداد می گوید: "اگر دو ماه پیش از دوم خرداد کسی به من می گفت که خاتمی 20میلیون رأی دارد؛ می گفتم مجنون است. ما برای خاتمی در نهایت تصور سه میلیون رأی را داشتیم" . این تحلیل زیباکلام دور از واقعیت نبود چرا که بعد از انتخابات 2خرداد 76 سید محمد خاتمی خود از این رأی شوکه شده بود. حسن روحانی نیز که با رأی مرزی 50.7 درصدی روی کار آمده است انگار هنوز باورش نشده رئیس جمهور ایران شده است و روز گذشته برای چندمین بار در هفته های اخیر این جمله را تکرار کرد که "در هفته‌های گذشته درباره پیام صندوق‌های رای بسیار تأمل کردم"این می تواند در تشکیل و چینش کابینه خطرناک باشد و اعمال سلیقه اطرافیان را در دولت روحانی بالا ببرد که ظاهرا این اتفاق افتاده است.

صادق زیباکلام امروز طی یادداشتی در روزنامه "قانون"نوشت: "رحمانی فضلی از نزدیکان علی لاریجانی، رئیس مجلس بوده و حضور وی را شاید باید تضمینی دانست که با دادن یک مهره کابینه دولت بتواند اعضای معرفی شده بر لبه تیغ خود که به اصلاح طلبان نزدیک هستند را به سلامت به سرمنزل مقصود ببرد"که این نشان می دهد روحانی برای گذراندن وزرایی که در حالت طبیعی نمی توانند از مجلس رأی اعتماد بگیرند حاضر شده به مجلس نیز باج دهد.

دولت روحانی در شرایطی روی کارآمده است که پتانسیل جوان و پر انرژی دو دولت قبل باعث شده تا طی 8 سال هر استان کشور 4 بار توسط هیئت دولت بازدید شود و تلاشهای خستگی ناپذیر دولت نهم و دهم، دولت روحانی را نیز ملزم به ادامه این تکاپو می دارد اما بررسی وزرا به احاظ سن و خاستگاه سیاسی و اجتماعی آنها نتیجه دیگری را حاصل می کند.

اگر دولت روحانی به ثمر نشیند با میانگین 58 سال سن پیر ترین دولت تاریخ انقلاب لقب می گیرد. کابینه دولت در زمان هاشمی رفسنجانی 44 سال بود که همان افراد به کابینه خاتمی نیز منتقل شدند و سن دولت بالاتر رفت اما ورود احمدی نژاد و باز شدن حلقه مدیریت باعث شد نیروهای جوان و پر انرژی وارد دولت شوند و ثمره آن این تلاش عظیم بود. دولت روحانی اما با معرفی این افراد که همه همقطاران هاشمی و خاتمی در دولت های سازندگی و اصلاحات بودند با عقبگردی بزرگ میانگین سنی دولت را به 58 سال رسانده است که ثمری جز لختی دولت ندارد. بطوری که کم سن‌ترین فرد معرفی شده، طیب نیا وزیر پیشنهادی اقتصاد با 53 سال و مسن‌ترین فرد، نعمت زاده وزیر پیشنهادی صنعت با 68 سال می‌باشد.

از سوی دیگر قریب به اتفاق وزرای پیشنهادی روحانی دو شاخصه وابستگی به مجمع تشخیص مصلحت و هاشمی و یا یکی از این دو ویژگی را دارا هستند.

بیژن نامدار زنگنه (وزیر پیشنهادی نفت)که رأی اعتمادش به دلیل پرونده هایی بازی چون قرارداد کرسنت در هاله ابهام است وزیر جهاد، نیرو و نفت در کابینه‌های میرحسین موسوی، اکبر هاشمی رفسنجانی و سید محمد خاتمی بوده است و رابطه کاری با مجمع تشخیص مصلحت دارد.

حسین دهقان (وزارت پیشنهادی دفاع)؛اردیبهشت 1389 بود که محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، وی را به عنوان دبیر کمیسیون سیاسی، دفاعی و امنیتی دبیرخانه مجمع معرفی کرد.

مصطفی پور محمدی (وزیر پیشنهادی دادگستری)؛رئیس فعلی سازمان بازرسی کشور که معاون برون مرزی وزیر اطلاعات هاشمی بود و به لحاظ حزبی نیز در جریان موسوم به راست سنتی محسوب می شود.

محمدرضا نعمت‌زاده (وزیر پیشنهادی صنعت، معدن، تجارت)؛مدت ۱۰ماه در سال ۱۳۵۸وزیر کار، و بین سالهای ۱۳۵۹تا ۱۳۶۰و سپس از ۱۳۶۸تا ۱۳۷۶به ترتیب در دولت‌های محمدعلی رجایی و اکبر هاشمی رفسنجانی وزیر صنایع بود.

محمود حجتی (وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی)؛در دوره اول ریاست جمهوری خاتمی به عنوان وزیر راه و ترابری و دوره دوم ایشان به عنوان وزیر جهاد کشاورزی از مجلس رای اعتماد گرفت.

علی ربیعی (وزیر پیشنهادی کار)؛از جمله مناصب مهم وی، معاونت اجرایی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی (در دوره روحانی) و مشاور اجتماعی سید محمد خاتمی طی سالهای ۱۳۷۶تا ۱۳۸۴می باشد. ربیعی در انتخابات 88 هم در تیم میرحسین بود.

عباس آخوندی (وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی)؛از جمله سوابق وی مسئول پشتیبانی جنگ، معاون اسبق سیاسی وزارت کشور در دوران وزارت علی اکبر ناطق نوری، دبیر شورای امنیت کشور، وزیر مسکن و شهرسازی در دولت دوم اکبر هاشمی رفسنجانی و مشاور میرحسین موسوی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۸بوده است.

محمدعلی نجفی (وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش)؛در دولت های هاشمی رفسنجانی وزیر آموزش و پرورش بوده است. نجفی در دولت اول خاتمی رئیس سازمان برنامه و بودجه بوده است. نجفی در جریان های سیاسی از اعضای حزب کارگزاران محسوب می شود که به حزب خانواده آقای هاشمی شهرت دارد.

محمدجواد ظریف (وزیر پیشنهادی امور خارجه)؛سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد به مدت ۵سال (از ۱۴مرداد سال ۱۳۸۱تا ۵تیر سال ۱۳۸۶) بوده است. از جمله سوابق دیگر وی نیز می توان به دستيار ارشد وزير امور خارجه، معاون حقوقي و بين‌المللي وزارت امورخارجه بوده است.

علی جنتی (وزارت ارشاد)؛از جمله مسئولیت های علی جنتی می توان به ریاست صداوسیمای استان خوزستان، استانداری خوزستان، ریاست دفتر اکبر هاشمی رفسنجانی (رئیس مجلس)، استانداری خراسان در دوران ریاست جمهوری هاشمی و سفارت ایران در کویت (تا پایان دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی) اشاره کرد. جنتی گزینه ناطق در دولت بوده که با چانه زنی لاریجانی معرفی شده است.

محمود واعظی (وزارت ارتباطات)؛ معاون پژوهش های سیاست خارجی مجمع تشخیص مصلحت نظام از 1378 تا کنون میباشد. وی هم چنین معاون سیاسی اروپا و آمریکا وزارت امور خارجه از سال 1368 تا 1376 - معاون اقتصادی وزارت امور خارجه از سال 1376 تا 1378 بوده است.

جعفر میلی منفرد (وزارت علوم)؛در دوره اصلاحات، با حکم سيد محمد خاتمي، مدتي به عنوان سرپرست اين وزارتخانه فعاليت داشت. همچنین بعد از ان دوران در دولت خاتمی معاونتهای علم و فناوری و دانشجویی وزارت علوم رو بر عهده داشته است.

مسعود سلطانی فر (وزیر پیشنهادی ورزش و امور جوانان)؛در کارنامه خود چهار سال عضویت در شورای عالی اداری کشور، چهار سال عضویت در شورای عالی اطلاع رسانی کشور، 12 سال سابقه استانداری در سه استان گیلان، زنجان و مرکزی، 8 سال معاون سیاسی در استانداریهای فارس، همدان و هرمزگان را در دولت های هاشمی و خاتمی را دارد.

این نوع چینش دولت از سوی روحانی در بیست و چهار ساعت گذشته باعث شده اظهار نظر های مختلفی درباره روحانی شود که عموم آنها به عدم استقلال رأی رئیس جمهور منتخب و زیرپا گذاشتن شعار اعتدال و استفاده از همه پتانسیل ها در دولت معطوف است که باید دید روحانی در پاسخ به این انتقادات چه جوابی خواهد داشت؟!

منتشر شده در رسانه ها:

خبرنامه دانشجویان ایران

رجا نیوز

پایگاه تحلیلی رویش


Viewing all articles
Browse latest Browse all 168

Trending Articles